2018. feb 05.

Így győzd le a téli fáradtságot!

írta: yourdietitian
Így győzd le a téli fáradtságot!

A karácsonyi ünnepi hangulat után a januári-februári időszak "üressége" sokak számára lehet testileg-lelkileg megterhelő. Ilyenkor sokan érzik magukat fásultnak, fáradtabbnak. De mit tehetünk, hogy kimozdítsuk magunkat a letargiából? A cikkből kiderül néhány hasznos tipp, hogy Te is jobban kezeld ezt az időszakot.

Bizonyára többeknek feltűnt már, hogy reggel hamarabb világosodik, valamint délután is néhány perccel később sötétedik. Érezhetjük már a tavasz közeledtét, hamarosan itt a szerelmesek napja is, ami egy kicsit megtöri a hétköznapok egyhangúságát. Akit ez azonban mégse hoz lázba, annak segíthetnek a következő tanácsok.

1. Maradj fitt télen is!

Bár télen általában nehezebben vesszük rá magunkat a sportolásra, ennek ellenére próbáljunk meg legalább háromszor egy héten minimum 30-40 perces intenzívebb testmozgást beiktatni! A mozgás hatására felszabaduló dopamin ("boldogsághormon") csökkenti a depressziót, valamint kevésbé fogunk sóvárogni a cukros, édes ételek, italok után. Ráadásul a sport hatására nem csak a hangulatunk fog javulni, hanem a karácsonykor esetlegesen felkúszó 1-2 plusz kilótól is megszabadulhatunk. Ha hét közben nem fér bele az időnkbe a mozgás, jó program lehet hétvégén a családdal, barátokkal hosszabb sétákra menni, túrázni. Jó motiváció lehet, ha nem egyedül izzadunk az edzőteremben vagy a futópályán, hanem valamilyen csoportos órát választunk.

2. Edd magad egészségesre!

Mindenkinek jobb a hangulata, ha tele a pocakja. Nem mindegy viszont, hogy mivel is laksz jól! Kerüld a finomított, egyszerű szénhidrátok, cukros péksütemények, cukrozott italok fogyasztását! Válassz ezek helyett teljes kiőrlésű, rostdús pékárukat, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt. A cukros, szénsavas üditők helyett igyál frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, szénsavmentes ásványvizet, nem cukrozott gyümölcsteát. Így nem csak a szükséges napi folyadék mennyiséget fogod egészségesen elfogyasztani, hanem a rosttartalom miatt az anyagcseréd is hálás lesz neked! Kerüld az egyszerre nagy mennyiségek fogyasztását, inkább egyél 4-5-ször kis mennyiségeket. Ezzel elkerülheted a "kajakóma" jelenséget, illetve a falásrohamokat is.

3. Pihenj, kapcsolódj ki!

Bár ezt szinte lehetetlen a hétköznapok rohanásában megvalósítani, mégis hasznos lehet akár egy hétköznap estére mozizást, teázást szervezni a pároddal vagy a barátokkal. Jó lehetőség lehet ez akár a napi bosszúságok kibeszélésére, a "fáradt gőz" kieresztésére. Másnap sokkal felszabadultabban, derűlátóbban fogsz nekiindulni a napnak, ha nem nyomasztanak az előző nap problémái.

4. Nézz vicces videókat!

Azonban, ha az előbbiek közül egyik sem válna be, nézz cuki macskás, vicces videókat! A cicák ma már abszolút az internet nagy kedvencei, de akármilyen kisállatos, vagy vicces videótól garantáltan nem marad búskomor a hangulatod!

Szólj hozzá

#télidepresszió #télenisfitten