2018. jan 30.

"Light" termékek és veszélyeik

írta: yourdietitian
"Light" termékek és veszélyeik

A 21. század szépségideálja a karcsú, női test. Ennek legfőbb közvetítői a különböző médiumok, ezek közül is a közösségi média emelkedik ki. Az ideál elérése érdekében mi, nők a legelképesztőbb dolgokat is képesek vagyunk megtenni, kezdve a különböző alakformáló ruhák viselésétől a legszélsőségesebb, önsanyargató testedzésig és diétázásig.

Ennek talaján kerültek a kereskedelmi forgalomba a különböző, csökkentett energia- és cukortartalmú, valamint az ún. nulla kalóriás élelmiszerek. Ezen termékek köre egyre bővül, lassan nincs olyan élelmiszercsoport, melyek között ne találnánk meg a különböző “light” termékeket.

De vajon biztos jót teszünk-e egészségünknek, ha ilyen termékek közül választunk?

Csökkentett kalória tartalmú, alacsony kalória tartalmú, kalóriamentes: mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések?

Csökkentett kalória tartalmú a termék, ha az eredeti receptet “megreformálják”, és kevesebb cukorral készítik el. Ezáltal nem csak kevesebb szénhidrátot tartalmaz az adott termék, hanem természetesen kevesebb energiát (kalóriát) is. A csökkentés mértékét sokszor fel is tüntetik a csomagoláson, pl. egyes müzliszeleteken lehet találkozni a “30%-kal kevesebb cukor” felirattal.

Alacsony kalóriatartalmú italoknál deciliterenként maximum 20 kcal-val számolhatunk.

Kalóriamentes termékek az ún. zero vagy free termékek. Ezeknek a termékeknek 1 dl-ben vagy 100 grammjában maximum 4 kcal energia található. Ezek az élelmiszerek biztosan cukormentesek is, a cukor helyett mesterséges édesítő vagy cukorpótló található bennük.

Cukormentes vagy energiamentes: melyiket válasszuk?

Attól függ milyen okból szeretnénk a “hagyományos” helyett a “reformot” választani. Ha nem fogyókúrázunk, hanem pl. cukorbetegség vagy más ok miatt nem szeretnénk cukros terméket fogyasztani, a cukormentes termék jó választás lehet. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a cukormentes termékek is lehetnek magas kalóriatartalmúak, magas zsír- vagy fehérjetartalmuk miatt. Az is fontos szempont lehet, hogy milyen édesítőszert tartalmaznak a cukor helyett. Mesterséges édesítőszer esetén nem kell kalória és szénhidrát tartalommal számolnunk, azonban egyes cukorhelyettesítők esetén már igen.

Ha fogyókúrázunk, vagy nem szeretnénk “üres kalóriákat” bevinni, akkor előnyösebb, ha választásunk az energiamentes termékre esik. Ezek a termékek biztosan cukormentesek is, ennek helyettesítésére ezekhez a termékekhez mesterséges édesítőszert adnak.

A “light” termékek veszélyei

A “light” jelző utalhat a csökkentett cukortartalomra illetve a csökkentett zsírtartalomra is. Érdemes tehát mindig pontosan elolvasni a termék címkéjét, tápanyagtáblázatát.

A cukor helyettesítésére használhatnak mesterséges édesítőszert vagy növényi eredetű, természetes cukorhelyettesítőt, cukoralkoholt.

A csökkentett zsírtartalmú termékeknél a zsiradék pótlására különböző adalékanyagokat, ízfokozókat, sűrítőanyagokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a termék íze, állaga hasonlítson az eredetihez. Mivel ezek az anyagok jobban megkötik a vizet, a termék romlandóbb, ezért további adalékanyagként több tartósítószert tartalmaznak, mint a hagyományos termékek.

Összefoglalóan tehát elmondható, hogy bár kevesebb cukrot illetve zsiradékot viszünk be ezen termékek fogyasztásával, de sokkal több adalékanyagot is.

Mi lehet akkor a jó megoldás?

Ha fogyni szeretnénk, együnk naponta többször kis mennyiségű, magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű ételeket. Kerüljük a finomított, túlcukrozott pékárukat, válasszuk a teljes kiőrlésű, rostdúsabb fajtákat. Cukor helyett használjuk a növényi eredetű, természetes cukor helyettesítőket, de számoljunk azok kalória és szénhidrát tartalmával! Mozogjunk rendszeresen, a gyümölcslevek és szénsavas üdítők helyett fogyasszunk ásványvizet, gyümölcsteát, frissen facsart gyümölcslevet. Ha van rá lehetőség, süssünk otthon kenyeret, így biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz adalékanyagokat.

Szólj hozzá

#lighttermékek #adalékanyagok