2018. feb 04.

Árpa, a sokoldalú gabonaféle

írta: yourdietitian
Árpa, a sokoldalú gabonaféle

Az árpa az egyik legegészségesebb gabonaféle. A sör és a whisky gyártás alapanyaga, de alkalmas alkoholmentes italok, pótkávé előállítására is, valamint takarmányozásra is használják. 

Glutén tartalma miatt a coeliákiások, NCGS-ben szenvedők, valamint búza allergiások számára tilos fogyasztása!

Az árpát főleg Nyugat- Magyarországon és Erdélyben termesztik, az egyik legegészségesebb gabonaféle. Gazdag diétás rostban, jó szénhidrát és növényi fehérje forrás. Ezen kívül számos vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz mangánt, magnéziumot, foszfort, cinket, valamint gazdag A- és B-vitaminokban.

Takarmányként is használják, emberi fogyasztás céljára árpagyöngy készül belőle, valamint felhasználják sörgyártáshoz, készülhet belőle whisky, koffeinmentes- és pótkávé is. Az árpagyöngy, vagy gersli hántolt és méret szerint osztályozott árpa.

Gluténtartalma miatt a coeliákiások, glutén érzékenyek számára fogyasztása kerülendő!

Miért előnyös fogyasztása?

 A korpájában található béta- glükán erősíti az immunrendszert, segíthet a krónikus bőrbetegségek tüneteinek enyhítésében, valamint csökkenti a koleszterinszintet, következményesen részt vesz a szív- és érrendszeri megbetegedések prevenciójában.

Részt vesz a vércukorszint szabályozásában, csökkenti a vércukor szintjét. Glutén tartalma miatt a coeliákiások, a nem coeliákiás lisztérzékenységben szenvedők, valamint a búza allergiások étrendjében tiltott élelmiszer. Azonban előfordulhatnak olyan búza allergiás betegek, akik bizonyos mennyiségben tolerálják az árpát. A tolerált mennyiség meghatározásában segítséget nyújthat táplálkozási napló vezetése, melyben az elfogyasztott ételek, élelmiszerek pontos feljegyzése mellett fontos az elfogyasztott mennyiség, valamint a tünetek megjelenésének ideje és erősségének leírása.

Felhasználása

Az árpa kulcseleme a whisky és a sör előállításának. A maláta bármely gabonaféle csíráztatásával előállítható, de az árpa a legalkalmasabb erre. Az eljárás során az árpát megtisztítják, majd áztatóba teszik. Itt addig áztatják vízben, míg az árpaszem a csíráztatáshoz kellően át nem nedvesedik. Ha a szemet ujjal összenyomva a héj könnyen elválik a lisztes résztől, a szemeket egyenletes magasságú rakásokban felhalmozzák. A rakásokat 6-12 óránként átforgatják. A zöld maláta, melyet a szeszgyártásban használnak fel, kb. 1/3 rész vizet tartalmaz. A sörgyártáshoz használt maláta további feldolgozáson megy keresztül.

Alkoholmentes italok előállítására is alkalmas. Készülhet belőle árpavíz, melyet keverhetünk levesekhez, főzelékekhez, vagy használhatunk zöldségek párolásához. Ajánlott húgyúti fertőzések kiegészítő kezeléseként (serkenti a veseműködést, gyulladásgátló hatású), serkenti az anyagcserét, rosttartalmánál fogva teltségérzetet biztosít és csökkenti az étvágyat. Az árpából készült kávé fontos kávé helyettesítő, pl. Olaszországban koffeinmentes kávé helyett ezt használják, valamint a macikávé összetevői között is megtalálható a cikória mellett.

Az árpagyöngy (gersli) a zsidó konyha egyik fontos alapanyaga, gyakran fogyasztják levesekben, sóletben. A töltött káposztába keverve tartalmasabbá, kiadósabbá tehetjük az ételt. Sok házban gerslivel helyettesítik a kuszkuszt, valamint a piláf is készülhet rizs vagy bulgur helyett árpagyöngyből.

Készülhet belőle kása is, melyet gazdagíthatunk gyümölcsökkel, magvakkal, fahéjjal, szegfűszeggel, mely jó alternatíva lehet rostdús reggelire pl. a zabkása helyett.

Szólj hozzá

#gersli #árpagyöngy #árpa #maláta